4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ford Mondeo 2.0 - VW Passat 2.0 FSI

  • Τα εντελώς επιδερμικά face lift δεν αρκούν για να αναστρέψουν τη μέτρια αιθητική και τη φυσιολογική φθορά στο χρόνο. Ακόμα και τώρα, πάντως, το Mondeo συνεχίζει να ικανοποιεί με τα δυναμικά χαρακτηριστικά του, αν και του λείπει αυτή η ραφιναρισμένη αισθητική που συναντάμε στο Γερμανό αντίπαλό του.

Αλλαγή φρουράς

Tο πλήρωμα του χρόνου και η έλευση του Passat δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανακατατάξεις στην κορυφή της μεσαίας κατηγορίας, και δη της 2λιτρης κλάσης.

ΦΩTOΓPAΦIEΣ: BAΣIΛHΣ ΓIANNAKOΠOYΛOΣ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ δοκιμή με το Mondeo να βρίσκεται σε κλίμα αντιπαράθεσης. Κάτι σαν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου δηλαδή ή, για να το κάνουμε λιγότερο μακάβριο, παιχνίδι... σικέ. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν η πληρότητα του Mondeo σε όλους, ανεξαιρέτως, τους τομείς, μαζί με μια αξιοζήλευτη εμπορική πορεία έχουν μετουσιώσει το μοντέλο της Ford σε «λίρα εκατό» της μεσαίας κατηγορίας. Όμως, καθώς το πέρασμα του χρόνου αφήνει τα σημάδια του, ο ανταγωνισμός δείχνει ικανός να του καταφέρει καίρια πλήγματα και, πολύ περισσότερο, να θέσει την πρωτοκαθεδρία του υπό αμφισβήτηση. Και αν στη μικρότερη κλάση το Mondeo τα κατάφερε για ακόμα μια φορά (4Τ, Ιούνιος ’05), στα 2.000 κ.εκ. το Passat δείχνει για τα καλά τα δόντια του.

Aτενίζοντας τα μέσα και τα έξω
Κοντεύοντας να κλείσει τον πέμπτο χρόνο παρουσίας του στην αγορά, το Mondeo δείχνει πλέον σημάδια γήρανσης. Tην ίδια στιγμή οι άτολμες κινήσεις της Ford δεν μπορούν να αναστρέψουν την εικόνα. Όπως και το 2003, έτσι και τώρα το face lift πραγματικά περιορίστηκε σε λεπτομέρειες, όπως στη γρίλια της μάσκας και στα κρύσταλλα στα πίσω φώτα. Στην πρόσφατη ανανέωση συμπεριλαμβάνονται οι χαμηλωμένοι προφυλακτήρες εμπρός και πίσω, οι οποίοι όμως αφήνουν μια «μισοτελειωμένη» εικόνα, καθώς δε συνοδεύτηκαν από κάτι πιο δυναμικό στα πλαϊνά μαρσπιέ. Από την πλευρά του, το Passat, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές, παρουσιάζει μια καθ’ όλα σύγχρονη και σοβαρή εικόνα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα ο τεράστιος πίσω πρόβολος που δεν κρύβεται παρά τα οπτικά τρικ στη σχεδίαση του πίσω μέρους.
Στο εσωτερικό και πάλι ο σχεδιασμός προδίδει τη διαφορά ηλικίας (αν και λιγότερο συγκριτικά με το εξωτερικό), το Passat όμως κλέβει καθολικά τις εντυπώσεις με την ευλαβική προσοχή που έχει δοθεί σε κάθε λεπτομέρειά του: από το φινίρισμα και τα υλικά μέχρι τις διάφορες θήκες, το σύστημα εκκίνησης (χωρίς κλασικό κλειδί), το ηλεκτρικό χειρόφρενο (αν και θα έπρεπε να ενεργοποιείται αυτόματα κατά το παρκάρισμα σε κεκλιμένους δρόμους) κτλ.
Στους χώρους, πάντως, έχουμε ισοπαλία, καθώς οι πολύ μεγάλες διαστάσεις και των δύο αυτοκινήτων δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια για επικρίσεις ουσίας. ¶λλωστε, πώς θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, όταν στις πίσω θέσεις ακόμα και οι υψηλόσωμοι επιβάτες έχουν αρκετό «αέρα» για τα πόδια και το κεφάλι. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο χώρο αποσκευών, όπου το μικρό πλεονέκτημα της χωρητικότητας του Mondeo (500 λίτρα έναντι των 485 του Passat - εκτός εάν αποφασίσετε να απαρνηθείτε τον κλασικό εφεδρικό τροχό, οπότε η χωρητικότητα του τελευταίου αυξάνεται στα 565 λίτρα) αντισταθμίζεται από το μεγαλύτερο βάθος και το πιο εκμεταλλεύσιμο σχήμα του Passat. Tέλος, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην κορυφαία θέση οδήγησης του μοντέλου της VW, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα καθίσματα, και συγκεκριμένα στην υποδειγματική στήριξη που παρέχουν.

Ίδια κατά βάση, αλλά...
Ουσιαστικά, ο 1.800άρης κινητήρας της βασικής έκδοσης του Mondeo αποτελεί μια από τις βασικότερες αιτίες στις οποίες θα πρέπει να αναζητηθεί το προβάδισμά του στη μικρότερη κλάση. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, τα πράγματα εξισώνονται, καθώς, με όμοιο κυβισμό, οι διαφορές σε ιπποδύναμη και ροπή είναι πολύ μικρές. Αυτό, βέβαια, δε συνεπάγεται και ομοιότητες στην πράξη. Μπορεί στην επιτάχυνση από στάση τα δύο αυτοκίνητα να πηγαίνουν ρόδα με ρόδα, στις ρεπρίζ όμως η υπεροχή του Passat είναι καθολική. Λόγω της πολύ καλής ελαστικότητας του FSI κινητήρα, αλλά, κυρίως, χάρη στην ύπαρξη μιας επιπλέον σχέσης στο κιβώτιο, το Passat προηγείται σε όλες τις ρεπρίζ (ενδεικτικό είναι ότι πετυχαίνει καλύτερους χρόνους ακόμα και με 6η έναντι αυτών με 5η του Mondeo), κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό στην καθημερινή οδήγηση τόσο μέσα στην πόλη όσο και στον αυτοκινητόδρομο, ενώ ευχάριστο είναι το γεγονός του ηχητικού «φιμώματος» του FSI, αφού το χαρακτηριστικό κροτάλισμα της μικρότερης έκδοσης έχει περιοριστεί σημαντικά εδώ. Tο γερμανικό μοντέλο διατηρεί ένα -έστω, μικρό- προβάδισμα και σε ό,τι αφορά τη μέση κατανάλωση (10,9 έναντι των 11,4 λίτρων/100 χλμ. του Mondeo), το οποίο όμως αναιρείται από το γεγονός ότι για τον FSI ο κατασκευαστής προβλέπει τη χρήση σούπερ αμόλυβδης βενζίνης, άρα σε χρηματικό επίπεδο δεν υπάρχει κέρδος.

Bελτιώνοντας τα καλώς κείμενα
Όταν στοχεύεις στην κορυφή της κατηγορίας, δε γίνεται να παραβλέψεις το οδηγικό στοιχείο, τη στιγμή μάλιστα που ο πήχης έχει τοποθετηθεί τόσο ψηλά από το Mondeo. Έτσι, το Passat σχεδιάστηκε από «λευκό χαρτί» και δανείστηκε πολλά στοιχεία από το Golf (κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις αναρτήσεις και τα υποπλαίσια), προκειμένου να κατακτήσει την κορυφή. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσδοκίες των ανθρώπων της VW, και επιτέλους βρίσκεται ένα μοντέλο που καταφέρνει όχι απλώς να ανταγωνιστεί τον οδηγοκεντρικό χαρακτήρα του Mondeo, αλλά και να το ξεπεράσει σε ορισμένους τομείς. Το τελευταίο ίσως να μην ισχύει με απόλυτα σπορτίφ κριτήρια, αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα κύλισης, την άνεση και το χαρακτήρα πραγματικής λιμουζίνας το Passat αποτελεί το νέο μέτρο σύγκρισης στην κατηγορία.
Χάρη στην εξαιρετική ρύθμιση της -στάνταρντ- σπορ ανάρτησης που ελέγχει απόλυτα τις κινήσεις του αμαξώματος, το μεγάλο VW στρίβει σωστά (βράχος στις γρήγορες παρατεταμένες καμπές) και συνάμα απορροφάει όλες τις ανωμαλίες χωρίς ποτέ να κουράζει. Το Mondeo δεν έχει ξεχάσει την τέχνη του. Όντας όμως πιο μαλακό, αδικείται από τα Pirelli P6000, τα οποία διαμαρτύρονται συχνά πυκνά. Eκεί θα πρέπει να αποδοθούν και οι μεγαλύτερες αποστάσεις ακινητοποίησης (66,3 μ. έναντι 60 μ. του Passat), αφού, κατά τ’ άλλα, δε σημειώνονται ουσιαστικές διαφορές σε επίπεδο αίσθησης και προοδευτικότητας του μεσαίου πεντάλ. Πολύ καλά είναι και στις δύο περιπτώσεις τα συστήματα διεύθυνσης, με αυτό του Mondeo να υπερτερεί σε επίπεδο πληροφόρησης.

Ευρέθη ο μάστορας
Μπορεί στη μικρότερη κλάση, το χαμηλότερο κόστος της βασικής έκδοσης και το πλεονέκτημα του κινητήρα να επιτρέπουν στο Mondeo να διατηρήσει τα ηνία σε επίπεδο 2λιτρων εκδόσεων, όμως, όπου ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να πληρώσει κάτι παραπάνω (αυτό δε σημαίνει ότι απαραίτητα το Passat είναι ακριβότερο, όπως θα δείτε στη σχετική ενότητα), το Passat κερδίζει τις εντυπώσεις, χάρη στην αδιαφιλονίκητη υπεροχή του στις ρεπρίζ και στην ποιότητα κύλισης. Eπιπλέον, «συνήγορός» του είναι και η συνολική φρεσκάδα που έτσι κι αλλιώς αποπνέει, λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Το Mondeo, από την πλευρά του, ακόμα και τώρα που πλησιάζει στο τέλος της καριέρας του επιβεβαιώνει το πόσο καλό αυτοκίνητο ήταν και είναι, αν και, λογικά, υποσκελίζεται στα σημεία από το Passat._ 4Τ

TO XΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Υφίσταται η κοινή πεποίθηση ότι το Mondeo είναι φθηνό και το Passat ακριβό. Πραγματικά, με μια γρήγορη ματιά στους τιμοκαταλόγους, το Passat 2.0 κοστίζει 26.300 (Sportline) και 28.160 ευρώ (Highline), όταν το Mondeo 2.0 ξεκινάει από τα 22.423 (Trend) και φτάνει μέχρι τα 27.216 ευρώ (Ghia x). Στην πραγματικότητα, όμως, οι διαφορές που προκύπτουν είναι πλασματικές, αφού θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την τεχνολογία άμεσου ψεκασμού του κινητήρα του Passat, που συνοδεύεται από 6άρι κιβώτιο (κάτι αντίστοιχο στο Mondeo είναι η έκδοση SCI με 1.800άρη κινητήρα 130 ίππων, που κοστίζει 26.237 ευρώ, χωρίς όμως ESP, αλλά με παραπλήσιο εξοπλισμό με την έκδοση Sportline του Passat). Από την άλλη, ο εξοπλισμός της έκδοσης Trend δε διαθέτει ορισμένα στοιχεία όπως ζάντες αλουμινίου (1.012 ευρώ), ESP (1.012 ευρώ), σπορ ανάρτηση και ηχοσύστημα (από 591 ευρώ), τα οποία είναι στάνταρντ στην έκδοση Sportline του Passat. Βέβαια, στα συν του Mondeo θα πρέπει να υπολογίσουμε την εγγύηση μηχανικών μερών και την οδική βοήθεια, αμφότερα πενταετούς διάρκειας, όταν το αντίστοιχο διάστημα για το Ρassat είναι δύο χρόνια.
Αυτό, λοιπόν, που προκύπτει τελικά είναι ότι το Passat δεν είναι τόσο ακριβό όσο αρχικά φαίνεται. Έτσι, όσοι αναζητούν τη «φρεσκάδα» και την πολυτέλεια θα προτιμήσουν το Passat, καθώς δεν υφίσταται κάποια μεγάλη οικονομική διαφορά μεταξύ των δύο, ενώ όσοι αγοράζουν με βάση την απόλυτα φθηνότερη τιμή πιθανώς να στραφούν προς το Mondeo.


FORD MONDEO 2.0
ΥΠΕΡ/ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
/ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΚΑΤΑ
/ΡΕΠΡΙΖ
/ΕΛΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΣΗ

VW PASSAT 2.0 FSI
ΥΠΕΡ
/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗ
/ΡΕΠΡΙΖ
/ΦΡΕΝΑ

ΚΑΤΑ
/YΨHΛO KOΣTOΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

MAΣ APEΣE
• ΤA YΠOΔEIΓMATIKA KAΘIΣMATA TOY PASSAT
• ΟI ΘHKEΣ ΓIA MIKPOANTIKEIMENA ΣTO PASSAT
• ΤO «KOΦTEPO» TIMONI TOY MONDEO
• ΤO XEIPΙΣTHPIO TOY HXOΣYΣTHMATOΣ ΣTHN KOΛΟNA TOY TIMONIOY ΣTO MONDEO.

ΔE MAΣ APEΣE
• ΠOY TO HΛEKTPIKO XEIPOΦPENO TOY PASSAT ΔEN ENEPΓOΠOIEITAI AYTOMATA OTAN ΣBHΣEI O KINHTHPAΣ
• H EΛΛEIΨH ΔIZΩNIKOY ΣYΣTHMATOΣ KΛIMATIΣMOY ΣTO MONDEO

ΘA MΠOPOYΣE
• TO KIBΩTIO TOY ΜONDEO NA ΔIAΘETEI MIA EΠIΠΛEON ΣXEΣH
• ΝA MΠEI TO ΣYNTOMOTEPO ΔYNATO O TFSI TΩN 200 IΠΠΩN ΣTO PASSAT

«... Επιτέλους βρίσκεται ένα μοντέλο που καταφέρνει όχι απλώς να ανταγωνιστεί τον οδηγοκεντρικό χαρακτήρα του Mondeo, αλλά και να το ξεπεράσει σε ορισμένους τομείς... »